top of page

Hoe Jan Nagtegaal weer terug kwam bij DAF

De nieuwste generatie DAF XF maakt indruk. Zeker als het al geruime tijd geleden is dat je voor het laatst hierin hebt gereden, zoals eigen rijder Jan Nagtegaal uit Middelharnis. Hij maakte na 16 jaar onlangs weer kennis met de XF en stond versteld van het comfort en de stille cabine. Hij is bovendien gezwicht voor de ‘bijzonder fijne’ automaat, terwijl hij tot dusver fervent aanhanger was van een handbak. Hij maakte met de nieuwe XF kennis tijdens een Ride & Drive in Limburg, georganiseerd door dealer Best Trucks. Inmiddels rijdt hij met zijn nieuwe DAF XF 530 FT, helemaal in de gewenste (bedrijfs)kleuren en met talrijke fraaie en praktische accessoires.

“Het is een hele imposante truck geworden”, stelt Jan. “En de reacties zijn overweldigend. Al bij een van eerste ritten werd ik gefotografeerd in Zwitserland en verscheen de foto op de facebook-pagina van DAF Lovers Europe.” Vier chromen luchthoorns op het dak, een voorbumper met een serie breedstralers en een Noorse achterbumper zijn enkele in het oog springende attributen. Brandstoftank en opbergkisten zijn keurig weggewerkt achter in kleur gespoten zijpanelen, en achter de cabine vallen de traanplaat afdekking en het speciale slangenrek op. En dan zijn er nog de grote zonneklep en de lichtkast op het dak met de naam Nagtegaal.

Flinke vooruitgang

Jan Nagtegaal begon in 1992 als eigen rijder met een DAF. In 1997 volgde een tweede, een XF met Super Space Cab. Zo’n 16 jaar geleden maakte die plaats voor een trekker van een ander merk. “Tot ik dus onlangs met de nieuwe XF kennismaakte. Wat een verschil, wat heeft DAF een vooruitgang geboekt. Heel indrukwekkend is het comfort en de stilte in de cabine. Ik heb mensen naast mij in de DAF gehad, die mij vroegen of de motor wel draaide. En het bed is geweldig. Ik heb de meest luxe versie van de Super Space Cab, dus met lederen bekleding en een luxe stoel.”

Fan van automaat

De nieuwe, geautomatiseerde TraXon versnellingsbak heeft misschien nog wel de meeste indruk gemaakt op Jan Nagtegaal. “Ik was nooit zo’n voorstander van een automaat. Die hebben nog wel eens een eigen wil met schakelen en dat pakt bij transport van vloeistoffen niet altijd fijn uit. Met de hand kun je het schakelmoment beter plannen. De automaat van de DAF XF 530 FT schakelt in combinatie met de speciale tanktransport-software echter voortreffelijk. Dat rijdt heel relaxt. Het geeft mij meer rust, zeker bij het kortere werk in de stad. Ik ben wat dat betreft dus helemaal om voor de automaat dankzij de transmissie van DAF.”

Jan Nagtegaal legt per jaar zo’n 130.000 kilometer af. Daarbij zitten regelmatig verre ritten met relatief veel snelwegkilometers. “Ik rijd hoofdzakelijk voor Gebroeders Geelhoed Transport B.V., dat eveneens in Middelharnis is gevestigd. Eigen rijder betekent ook eigen portemonnee. Ik let op kosten. Ik rijd nog te kort met de nieuwe XF om nauwkeurig een gemiddeld brandstofverbruik te kunnen noemen, maar de eerste indruk is zeker goed. Dus ik verwacht zuiniger te rijden dan met de vorige, handgeschakelde truck.”

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • LinkedIn Social Icon
bottom of page